JSC SPORT TIP #19 Alcohol en het effect op spieren

Sporttip: Alcohol en het effect op spieren –  september 2024

Invloed van alcohol op spiermassa Geniet je weleens van een glas wijn, een biertje of een cocktail? Dat moet kunnen op zijn tijd. Toch is het goed om in je achterhoofd te houden wat voor invloed alcohol heeft op ons lichaam. Hier lees je meer. Spieropbouw betekent dat je lichaam nieuw spierweefsel aanmaakt.

  1. Eiwitsynthese en herstel: Alcohol kan de eiwitsynthese in het lichaam beïnvloeden, wat van invloed kan zijn op het herstelproces na een intensieve training. Eiwitsynthese is essentieel voor het opbouwen en repareren van spierweefsel. Overmatig alcoholgebruik kan deze processen vertragen, wat uiteindelijk kan resulteren in een trager spierherstel.
  2. Testosteron en groeihormoon: Alcohol kan de productie van testosteron en groeihormoon verminderen, hormonen die cruciaal zijn voor de spiergroei. Lage niveaus van deze hormonen kunnen de spieropbouw belemmeren en het behalen van fitnessdoelen bemoeilijken.
  3. Voedingsstoffenopname: Alcohol kan de opname van voedingsstoffen beïnvloeden, waaronder vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor spierfunctie en herstel. Het kan ook leiden tot uitdroging, wat nadelig is voor de algehele prestaties en het herstel van het lichaam.
  4. Calorieën en vetopslag: Alcoholische dranken bevatten vaak veel calorieën. Overmatige alcoholconsumptie kan leiden tot een overschot aan calorieën en uiteindelijk tot vetopslag. Te veel lichaamsvet kan de zichtbaarheid van spierdefinitie verminderen.
  5. Verzuring van de spieren: Tijdens het sporten ontstaat er melkzuur in de spieren. Normaal zorgt de lever ervoor dat dit verdwijnt, maar als de lever bezig is met alcohol uit het lichaam te krijgen blijft de melkzuur langer in de spieren. Ook suikers worden hierdoor te weinig aangemaakt door de lever. Verzuurde spieren raken sneller overbelast en vergroten de kans op spierblessures.
  • voor topsporters zou dit een duidelijk signaal moeten zijn om alcohol te vermijden tijdens de actieve (top) sportcarrière.
  • In plaats van alcohol volledig te vermijden, adviseren we matiging en bewustzijn. Geniet met mate en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Vergeet niet dat goede voeding en voldoende rust even belangrijk zijn als regelmatige lichaamsbeweging.